De traditionella definitionerna av vad det innebär att vara man håller på att blekna och vi har kunnat bevittna en omsvängning av makten och värdringar i samhället. Detta har väckt starkt motstånd bland vissa grupper av män. Dessa förändringar har dessutom skapat ett antal problem, som vem som ska ta på sig de traditionella rollerna för att ta hand om barn och sörja för behoven hos andra människor i beroendeställning, i en värld där kvinnor inte längre ser dessa roller som sin plikt som fruar, mammor och döttrar. Kvinnors förändrade värderingar och förändarde anställningsmönster senaste 20 åren har haft dramatisk inverkan på mäns liv, livserfarenheter och livsmöjligheter.
När vi tittar på dagens unga (åldrar 18-40 år) och jämför dem med jämngamla kvinnor och män för 20-30 år sen, kan man se en "feminisering" av unga killars värderingar och en "maskulinisering" av unga tjejers värderingar. De flesta unga män avvisar i ökande grad manschauvistiska värderingar och blir mjukare och omtänksammare. Samtidigt så blir det inte bara sannolikare att unga kvinnor uppvärderar framgång, sitt eget nöje och att ta risker i förhållande till kvinnor i tidigare generationer, utan de är också mer intresserade av dessa värden än unga män i samma ålder. Om vi tittar på arbetsmarknaden och jobb generellt kan man se klara tecken på att dessa har feminiserats. Det är fler kvinnor än män som har ett avlönat arbete, visst är många av dem dåligt betalda eller deltidsarbeten. Lönegapet mellan män och kvinnor har minskat markant. Bland de flesta gifta/sambo par har kvinnors andel av hushållets inkomst ökat. Det är inte ens ovanligt med hushåll där kvinnan har högre lön. Alltfler kvinnor träder in i yrken som för 20-30 år sen angågs som manliga, såsom juridik, medicin och finans. Självklart har den ökade andelen kvinnor i arbetsmarknaden påverkat arbetsplatser runtom landet. Dessutom har själva utseendet av arbetet ändrats då tonvikten har gått från tung tillverkning till tjänsteindustrier och IT. Männens traditionella styrkor, som fysisk förmåga och konkurrensinriktning, värderas allt lägre jämfört med kvinnors traditionella starka styrkor, som flexibilitet och service. Självklart blir kvinnor mer anställningsbara och pressar omedvetet de manliga anställda att bli kvinnligare. Allt detta leder till att de flesta organisationer har feminiserats.
Jag skriver förstås inte att något av allt detta är fel utan tvärtom. Jag tar upp vilka effekter detta har på de unga män som växer upp med denna nya värld. Den nya mannen är känsligare än den äldre modellen, mer villig att hjälpa till hemma eller tillbringa tid med sina barn. Han är civiliserad och mild och klorna är klippta. Han kan naturligtvis fortfarande vara stark men hans styrka manifesteras genom tålamod och känslomässigt värme. Hans beteendemönster låter misstänkt som en kvinnas; det sägs ofta att den nye mannen har "kontakt med sin kvinnliga sida". Samtidigt får man inte glömma att alla dessa förändringar förebådar en "manlighetskris" för många män (särskilt yngre) då de ställs inför en identiteskris och får psykiska problem vid omställningen. Ett sätt för att förebygga denna kris är tillgång till goda manliga förebilder. Jag rekommenderar dig att läsa boken "Mannens Överlevnadsguide" som tar upp många utmaningar som dagens moderna män möter dagligen.
Sverige består nu av nya män och nya kvinnor. Detta leder självklart till nya förhållanden som är baserade på andra värderingar. Det var inte så länge sen ett gott förhållande ansågs vara grundat på endast trohet, ömsesidig respekt, förståelse och tolerans. Nuförtiden är känslomässigt intimitet, ömsesidig tillgivenhet och sexuell tillfredsställelse viktiga för ett gott förhållande. Samtidigt har själva famljebilden ändrats markant än för 20-30 år sen. Om allt är i rörelse, om vi lever i en värld med nya män, nya kvinnor och nya förhållanden, är det då möjligt att veta exakt vart vi är på väg? Vart borde vi vara på väg? Jag tror att vi behöver omdefiniera balansen mellan kvinnor och män för att kunna utveckla strategier som möjliggör mångfald och garanterar rättigheter. Som utgångspunkt behöver vi rättigheter som ska stödja både män och kvínnor, mammor som pappor, unga som gamla för att kunna tillfredsställande liv.
Har du några funderingar kring mäns utmaningar som du vill att vi på Maziway ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka Maziways hemsida för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar