söndag 9 januari 2011

Historien bakom frånvarande pappor

Bittra konflikter mellan föräldrarna brukar vara huvudorsaken till att barn förlorar sina fäder.

Läste en rapport som visar att nästan 20000 barn i Sverige saknar kontakt med sina högst levande pappor. Männen betraktas oftast som ansvarslösa och egoistiska smitare. I själva verket handlar det om män som har gett upp sitt faderskap för att de inte vill vara pappor på mammans villkor. Du känner själv säkert minst en pappa som har utsatts för umgängessabotage, långvariga domstolstvistar och polisanmälningar . Till slut orkade han inte och blev tvungen att välja bort sitt barn i förtvivlan för att kunna orka leva. Alla människor är trots allt inte så tuffa att de orkar kämpa hur länge som helst. Allt detta leder till att barn blir av med sina alldeles utmärkta pappor bara för att föräldrarna har inte kunnat lösa sina konflikter. Sen går deras tvist om barnen till domstolen och där fördjupas konflikten.

En god lösning är att socialtjänsten lägger sina resurser på att lösa konflikten så att mannen och kvinnan kan samarbeta när det gäller barnen. Då minskar risken att barn blir delvis eller helt föräldralösa. Vi kan läsa om fall där barn har tagits ifrån sina mammor som har misskött sig. Problemet är att barnet inte har fått umgås med pappan heller. Tänk er ett barn som tas ifrån båda sina föräldrar. Hur känner han eller hon sig?  Vi män behöver sätta större press på familjerätten och socialtjänsten för att rädda Sveriges framtid. Vi på Maziway är engagerade i mansfrågor och kommer att beröra pappors utmaningar i våra inlägg.

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Vi är tacksamma om du skriver dina kommentarer här under.
Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av Maziways seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

2 kommentarer:

  1. Man glömmer en viktig sak nämligen ekonomin.
    Det kostar att hålla ett boende för barn som inte kommer, det kostar att år efter år betala en advokat, det kostar att ta ledigt från jobbet för att sitta på soc. Till slut så tar pengarna slut. FN:s mänskliga rättigheter säger att ekonomin inte ska ha någon betydelse för en rättvis behandling, i vårdnads och umgängestvister gäller inte det utan man kan med lite planering lätt knäcka en förälder ekonomiskt. Man bryter då även mot barnkonventionen, något som Sverige är väldigt bra på.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig Leif. Ekonomin påverkas stort och många pappor orkar inte kämpa i flera år. Det är tufft

    SvaraRadera