tisdag 1 mars 2011

Kampen mot tidig utlösning - Steg 5: Sociala Relationer

Att relationen har betydelse för den tidiga utlösningen är inte så konstig. För vissa män orsakar den tidiga utlösningen till problem i förhållandet medan för andra män är problemen i relationen som bidrar till den tidiga utlösningen. Flera undersökningar har visat att en otillfredsställande parrelation och en upplevelse av brist på intimitet är vanligt förekommande hos män med tidig utlösning. Hur en person upplever intima situationer präglas till stor del av vilka erfarenheter man fick som barn. Om föräldrarna var lyhörda för barnets behov, agerade förutsägbart och bekräftade barnet har det sannolikt utvecklat en trygg anknytning vilket avspeglar sig i att personen känner sig bekväm i nära relationer. Barn som känt sig otrygga har kanske skyddat sig själva genom att stänga av känslor för att uthärda situationer i hemmet. Det finns även föräldrar som med blockeringar hindrar barnens nyfikenhet och sexuella intresse. Detta kan leda till barnen får skuldkänslor och ångest när de känner sig upphetsade. Detta påverkar naturligtvis den vuxnes förhållningssätt till sex och fysisk njutning. Sen finns det de fall där föräldrar beter sig förförisk mot sina barn och ger barnet en skev bild av sexualitet, kärlek och nära relationer.

Här kan du läsa några punkter med hur relationen med din partner påverkar och påverkas av den tidiga utlösningen:
  • Oförmåga att kommunicera. Många män är ovana att uttrycka sina känslor och behov. Att förstå sina egna behov och känslor och kunna förmedla dessa till sin partner är inte alltid lätt då dårande missförsånd kan lätt uppstå.
  • En överkänslighet för misslyckande. Mannens rädsla att göra sin partner besviken kan göra att han skuldbelägger sig själv och uppträder ursäktande.
  • Bristande tillit. Om mannen känner sig otrygg i relationen kan det vara svårt att släppa loss och ge sig hän.
  • Självupptagenhet och avskärmning. Mannen kan vara självupptagen och avskärmad från partnerns behov och reaktioner. Han kanske försvarar sin dysfunktion som en normal kroppslig reaktion medan partnern har en känsla av att vara känslomässigt åsidosatt och övergiven.
  • Rädsla för eller obekvämlighet med intimitet. Om en man inte är bekväm i sin kropp eller känner sig bekväm med närhet och intimitet kan detta skapa en distans till partnern, som lätt kan feltolkas.
  • Konflikter i relationen. Paret har olösta konflikter som följs av upplevda avvisanden, skuldbelägganden och kritik. Den tidiga utlösningen kan vara en del i detta mönster som då beror mer på påfrestningar i relationen än i själva sexlivet.
  • Tidig utlösning som det svarta fåret i relationen. En del par har en tendens att hitta ett område där man kan projicera sina problem och på så sätt lägga dem utanför relationen. Många par ger den tidiga utlösningen skulden för det som inte fungerar för att få känslan av att resten av relationen är problemfri. Så är självklart inte fallet.
  • Starka känslor för partnern. En del män har har sämst kontroll över sin utlösning när de är tillsammans med den de älskar mest eftersom de då tycker att det är extra viktigt att tillfredsställa partnern. Att sätta sin partner i fokus leder, som du läste tidigare, till att han har mindre kontroll över sin utlösning.
  • Sexuella problem hos partnern. Mannens tidiga utlösning kanske existerar tillsammans med en sexuell dysfunktion hos partnern. Mannens tidiga utlösning kan vara en reaktion på partnerns psykiska mående eller på partnerns negativa attityder gentemot sex och sexuella situationer.
  • Partnerns reaktioner. En del partners är lugna och stöttande medan andra andra kan bli upprörda när en man kommer för tidigt pch detta kan påverka mannens beteende. Om en av mannens första sexuella partners gjorde stor sak av hans för tidiga utlösning kan mannen tendera att undvika sex under en längre period.
Att kunna kommunicera tankar, känsor och fantasier kopplat till sexualitet ger de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt sexliv där paret kan hantera olika former av sexuella problem som kan uppstå. Har du några funderingar kring effekten av sociala relationer som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar