onsdag 30 mars 2011

Kampen mot tidig utlösning - Steg 14: Smekövningar

Öppen och ärlig kommunikation är nyckeln till att känna sig bekväm och avslappnad i sexuella sammanhang. På samma sätt som du med hjälp av medveten närvaro och start-stop-tekniken har strävat efter att notera sensationer i din kropp kan du göra det tillsammans med en partner. Ett sätt att träna på att kommunicera är att göra smekövningar. Främsta syfte med dessa övningar är att minska din prestationsångest vid närhet och sex, att lära dig uppleva hela kroppen när du älskar och slutligen att lära dig att vara både sexuell aktiv (givande) och passiv (mottagare). Avsätt gärna minst en timme i veckan och bestäm gärna i förväg så att ni har tillräckligt med ostörd tid för smekövningarna. För bästa resultat bör ni inte ha samlag under denna övningstid.

Övning 1
Börja med att duscha eller bada tillsammans. Tvåla in och torka gärna varandra och lägg er sedan nakna på sängen. En viktig funktion med övningen är att lära sig att vara både passiv och aktiv i den sexuella situationen. Inled därför med att du är passiv och din partner aktiv. Under övningens gång ska ni byta roller. Lägg er först på sidan bakom varandra i den så kallade skedställningen med din rygg mot partnerns mage. Ligg bara stilla och var medvetet närvarande i stunden. Lägg märke till alla dofter och känslor utan att värdera dem. Byt sedan plats med varandra och känn efter hur den nya situationen känns. Känner du dig spänd eller avslappnad, kall eller varm? Hur känns din partners hud mot din kropp? Kan du höra din partners andetag? Kanske även hjärtslag? Ligg kvar en stund innan ni går vidare. Nästa steg är att du som den mottagade sidan lägger dig på mage och din partner börjar smeka dig. Låt din partner att börja uppifrån med håret och nacken. Fortsätt neråt över axlarna, armarna och ner längs ryggen. Fortsätt ner över skinkorna, låren och hela vägen ner mot fötterna. Försök att slappna av under övningen och bara ta emot. Var noga med att kommunicera vad du känner och signalera vad som känns skönt och vad som inte känns så bra. Fortsätt med denna övning en liten stund till. Vänd dig sedan om och ta några minuters paus genom att berätta hur det känns eller bara slappna av. Nu är det dags för att ta framsidan. Din partner ska fortsätta smeka dig från huvud till fötterna utan att smeka de erogena zonerna bröst och könsorgan. Efter ca 10 minuter tar ni en kort paus igen. Nu är  det dags för att byta roller. Partnern är den mottagande, passiva och du är den aktiva och givande. Gör på samma sätt som innan, dvs ca 10 minuter på baksidan, paus, ca 10 minuter på framsidan innan ni tar en paus igen. Var noga med att ge varandra lika lång tid i båda övningarna och kommunicera vad ni känner. Gör denna övning vid 3-5 tillfällen innan ni går vidare till nästa.

Övning 2
I denna övning ska ni upprepa den tidigare övningen men nu tar ni med de erogena zonerna bröst och könsorgan. Dessa ska dock inte ägnas mer uppmärksamhet än resten av kroppen. Målet är fortfarande att ge och ta emot smekningar och kunna uppleva med hela kroppen. Glöm inte att avsluta övningen med att prata om hur ni upplevde övningen och hur det kändes. Först när ni har gjort denna övning 3-5 gånger kan ni välja att gå vidare och smeka varandra till orgasm.

Har du några funderingar kring våra smekövningar som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar