onsdag 16 mars 2011

Kampen mot tidig utlösning - Steg 11: Bli medvetet närvarande

Många män som lider av tidig utlösning har en tendens att grubbla mycket på det som varit eller oroa sig för det som ska hända. I tidigare inlägg tog vi upp betydelsen av tankar, känslor och beteenden. Känslor och tankar är intensiva och starka även om de ofta är kortlivade. Det betyder att genom att lära dig att iaktta dina känslor och tankar förstår du att inte identifiera dig med dem. Det gör det lättare för dig att hantera negativa känslor och tankar så att de avtar fortare. Syftet med medveten närvaro är alltså att lära sig att hålla distansen till känslor och tankar så att de inte får mer makt över oss än vi har över dem. Denna medvetna närvaro kallas för mindfulness och ha tusenåriga rötter inom zenbuddismen och meditationskonsten. Mindfulness tillämpas redan sen flera år tillbaka inom smärt- och depressionsbehandlingar.

Det enklaste sättet att öva på att vara medvetet närvarande är att fokusera på andningen. Det är mycket viktigt att andas lugnt och avslappnat. Tanken är att du ska öva på att vara medvetet närvarande i allt du gör. Stanna upp, observera vad du hör, ser och känner. Beskriv för dig själv vad du upplever i stunden men värdera inger som dåligt eller bra. Välkomna tankar och känslor som tränger sig på i stunden, notera att de är där och låt dem sedan glida iväg igen. Detta hjälper dig att distansera dig själv från dina tankar och känslor för att kunna uppleva ett större lugn och harmoni med dig själv. Genom att göra mindfulnessövningar en kort stund varje dag kan du öka din stresstålighet istället för att översköljas av känslor och fastna i tankegångar utan slut.
Ett exempel på en mindfulnessövning du kan göra är att på morgonen ligga kvar i sängen en stund och bara registrera hur det känns. Det enda du behöver göra är att reflektera över hur det känns just när du har vaknat. Ligg kvar i sängen och gå igenom kroppen. Hur känns den? Är den svettig, kall eller sängvarm? Är någon kroppsdel varmare? I vilken ställning sover du? Hur känns fötterna? Har de täcke över sig eller har du sparkat av det? Hur känns lakanen mot din hud? Det enda du gör är att registrera (utan att värdera) genom att berätta för dig själv hur det känns. Sätt ord på dina känslor. Under denna övning är chansen stor att du kommer att upptäcka tankar som dyker upp, tankar på hur dagen kommer att bli, saker du inte får glömma eller kanske tankar på vad som hände för någon dag sen. Det du ska göra är att välkomna dessa tankar utan att fastna i dem. Kanske dyker det även upp känslor inför dagen eller känslor kopplade till någon dröm du har haft. Försök att beskriva dessa känslor samtidigt som du låter dem att glida iväg. Att träna på att vara mer i nuet och inte ryckas med av känslor och tankar gynnar flera områden i ditt liv positivt. Se därför denna övning som en investering i din hälsa i ett större perspektiv.

Har du några funderingar kring hur du kan bli medvetet närvarande som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar