torsdag 3 mars 2011

Kampen mot tidig utlösning - Steg 6: Hur påverkas parterna av den tidiga utlösningen?

Vi på Maziway vill gärna påpeka att en del män inte har några problem med att få utlösning i samband med att de kommer in i sin partner och inte heller partnern ser det som något problem. Män som inte ser på sin tidiga utlösning som ett hinder utan accepterar sin brist på kontroll har ofta ett aktivt och tillfredsställande sexliv. De har helt enkelt hittat alternativa sätt att njuta sexuellt tillsammans med sin partner. Det finns många män med tidig utlösning som är skickliga älskare som vet hur de ska stimulera sin partner till orgasm med händer eller oralt. De hittar helt enkelt ett sätt som passar partnern. På så sätt blir inte mannens partner lidande för att mannen kommer för tidigt. Det finns samtidigt andra män som kan börja se sig själva som omanliga och misslyckade bara för att de har dålig kontroll över sin utlösning. Dessa destruktiva tankar kan generera fler sexuella problem där erektionsproblem är bland det vanligaste.

En konsekvens av att lida av tidig utlösning är att mannen inte kommer att uppleva sexuella situationer så lustfyllda så att han skulle sträva efter dem. Dessa sexuella situationer skapar trots allt inre och yttre konflikter så hans naturliga reaktion blir att undvika dem. Samtidigt minskar hans sexuella självförtroende och han kan få prestationsångest. Varje negativ erfarenhet stärker hans inre bild av att vara otillräcklig och ökar hans prestationsångest. Det i sig skapar hinder för honom att fungera sexuellt och i förlängningen kan detta leda till impotens. Det finns en studie på svenska män som visar att 15 procent av männen som lider av tidig utlösning även lider av erektil dysfunktion (impotens). Detta är inte konstigt eftersom den stress som skapas i mannen ökar risken för utebliven eller svag erektion eftersom det är fysiskt omöjligt för en man att behålla erktionen under stark stress. Ibland kan även denna rädsla för att förlora erektionen göra att mannen skyndar på för att hinna få utlösning innan penis slaknar.

Frågan är nu, hur påverkas partnern och relationen av den tidiga utlösningen? Partners som är trygga i sin egen sexualitet brukar inte ta en tidig utlösning personligt. En del tycker till och med att det är smickrande att mannen blir så upphetsad att han får svårt att behålla kontrollen. Däremot kan partners, som är väldigt känsliga för att bli avvisade, känna sig sårade då de felaktigt tolkar mannens tidiga utlösning som att han inte bryr sig om deras behov. Att ständigt bli berövad möjligheten till orgasm då mannen kommer för tidigt kan skapa en känsla av att bli missunnad något som relationen borde ge dem. Det kan även skapa djupa känslor av olycka då de inte tror att de uppnår den närhet som deras romantiska fantasier har som mål. Partnerns frustration kan sätta en press på relationen som ytterligare förvärrar parets problematik. Med andra ord flyttas problemet till relationen och orsakar svårigheter än den tidiga utlösningen i sig själv. En annan viktig aspekt som kan påverkar relationen är att mannen utvecklar skuldkänslor över sin upplevda otillräcklighet och drar sig för at ha sex överhuvudtaget. Eftersom han känner sig otillräcklig för sin partner som han älskar kan han i extrema fall dra sig undan känslomässigt. När detta händer finns det stor risk att partnern kommer att känna sig avvisad och övergiven. Känslan av att utstängd kan leda till att partnern ifrågasätter relationen.

Har du några funderingar kring tidig utlösning som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar