måndag 27 september 2010

Den moderna svenska mannens identitet

Senaste veckan har det skrivits en del om att ett rasistiskt parti har kommit in i Sveriges riksdag. Många svenskar är upprörda över detta och jag tänkte dela mina tankar om dagens svenska samhälle. Den manliga identiteten är något som intresserar mig. Jag har förstått att många svenskar har frågat sig, vad händer med den svenska kulturen som följd av invandringen och internationalisering i allmänhet? Många som frågar sig denna fråga känner inte ens sig själva som rasister. Budskapet är dock att "den rena svenska kulturen" behöver skyddas mot uppblandning. Vi pratar inte ens om rasblandning utan kulturblandning. Vad blir konsekvensen? Jo, att många svenskar har en negativ hållning till främlingar och allt främmande.

En viktig fråga är: Vilka verkningar på svensk kultur kan invandrarna antas få på sikt och vilka är de kulturella konsekvenserna? Det många tycks glömma är att svenska samhället är uppbyggd av sega strukturer som ständigt motverkar kulturförändringar. Svenska kulturen är inte statisk och har egentligen aldrig varit det heller. Den är stabil men inte oföränderlig. Samhället föder hela tiden nya former av svenskhet. En annan viktig aspekt är att ingen stat strävar efter oföränderlighet. Det finns inga politiska partier som vill upphöra med att föreslå förändringar. Vi behöver komma ihåg att Sverige och svenskheten är inte detsamma som för 50 år sen. Tänk på barnuppfostran eller sexuella värderingar och hur dessa har förändrats senaste 100 åren. Svenskheten kommer att framträda i nya former med eller utan invandrare.

Sen har vi den aspekten av att invandringen påverkar och förändrar det svenska samhället. Den nya inslagen handlar om mat, matvanor med ett mer varierat utbud i butikerna. En annan faktor är de utländska krögarna som har ändrat dryckesbranschen. Det har tillkommit andra slags krogar än de tradistionella svenska som exempelvis stadshoteller och liknande. Jag kan dessutom ta alla artister som påverkats eller producerats av utländska influenser. En annan viktig faktor är att invandrarna i Sverige är en del av internationella affärslivet och leder till flera av de utländska företagsetableringar i Sverige. Jag skulle kunna ta många exempel men det jag försöker berätta är att invandrarna har skapat förnyelse i Sverige och bland svenska folket.
Jag har insett att svenskar är kluvna när det gäller invandringen. De är allmänt positiva till invandrarnas produkter men negativa när det gäller invandrarna som personer. När man tittar på svenska konsumenter och deras beteende så kan man se att svenskar reagerar som en kollektiv marknad, säger ja till somliga produkter och nej till andra. Inga invandrare kan tvinga på den svenska marknaden något främmande. Annorlunda är det med invandrare som personer. De bidrar med sin arbetskraft, efterfrågad av näringslivet, men de efterfrågas inte generellt av svenskarna som individer. Visst kan invandraren bidra med personliga egenskaper såsom kamratskap och annorlunda erfarenheter men svensken vänder sig sällan till en invandrare för att få detta behov uppfyllt. Det finns psykologiska barriärer som hindrar människor av olika kultur att närma sig varandra. Så främlingsfientligheten i Sverige riktar sig inte mot invandrarnas inverkan på den svenska kulturen. För om Sveriges "nationalister" som gärna vill bevara Sverige svenskt, ville bevara den svenska kulturen så skulle då klä sig i svenska folkdräkter. Motviljan har snarare sin grund i det psykologiskt svårhanterliga mötet mellan levande människor. Det är något som vi alla i Sverige bör tänka på för ett bättre samhälle.

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara?
Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar