tisdag 5 oktober 2010

Kvinnor ber om ursäkt oftare än vad män gör

Studier bekräftar att kvinnor ber om ursäkt mycket oftare än vad män gör men det finns en intressant anledning till detta.
Vem tror du ber om ursäkt oftare, män eller kvinnor? Jag tror att de flesta av oss vet svaret: Kvinnor.

Jag läste om en psykologisk studie där forskarna analyserade antalet självrapporterade misstag och ursäkter från 66 personer under en 12-dagarsperiod. Det bekräftade att kvinnorna konsekvent bad om ursäkt fler gånger än männen. Samtidigt upptäckte forskarna att kvinnorna redogjorde flera misstag än männen. Så frågan är med andra ord inte att kvinnor ber om ursäkt för ofta. Istället kunde studien visa att det finns en könsskillnad i vad som anses kränkande i första hand.
I en annan studie skulle tre olika överträdelser betygsättas av 120 personer på en sjugradig skala. Kvinnor betygsatte konsekvent de tre förseelserna mycket allvarligare än männen. Dessa två studier visade att män är lika benägna som kvinnor att be om ursäkt för sina misstag. Men deras gräns för vad ska räknas som ett misstag är högre.

I själva verket kan kvinnor och män helt enkelt vara oense om ett misstag har begåtts.

Vad tycker du? Hur ser det ut i ditt liv? Tycker du att detta stämmer in på ditt liv?

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara?
Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar