onsdag 13 oktober 2010

Större risk att skilja dig om du har döttrar

Småflickor må vara söta och gulliga men de ger inte lyckliga äktenskap. Att ha en dotter ökar chansen till skilsmässa enligt forskare i USA.

Inte nog med att studien visar att par med söner var mer benägna att hålla ihop, upptäckte forskarna att det fanns en större chans för ogifta gravida kvinnor att hitta en partner om de väntade en pojke. Frånskilda mammor till döttrar var också mindre benägna att gifta om sig och förbli gifta än de med söner. Enligt uppgifter från mer än tre miljoner vuxna från amerikanska folkbokföringen , hävdar forskare från University of California i San Diego och Berkeley, att par med en förstfödd flicka är mer benägna att skiljas än föräldrarna till en förstfödd pojke. Risken att skiljas ökade till 10 procent när paret hade tre döttrar. Rapporten som presenterades av ABC News, kan inte ge någon anledning till denna könsskillnad.

Jag tror att en anledning kan vara att mammor lämnar ett dåligt äktenskap lättare när de har döttrar. De vill inte leva med en man som är kontrollerande eller våldsam då dessa modeller kan accepteras av deras döttrar. En annan aspekt kan vara att män gärna stannar i äktenskap när de har söner. Ofta är papporna rädda att barnet ska växa upp utan en manlig förebild. Detta är trots allt ett fenomen som sträcker sig i stora delar av världen. Jag tror dock inte att detta är den största anledningen då de flesta skilsmässor ansöks av kvinnor. Jag tror att en viktig anledning till att mammor väljer att skilja sig när de har döttrar jämfört med söner är att de vet att de kan lita på socialt stöd från sina döttrar. Det är nog en av orsakerna till att mammor inte gifter om sig då de redan har socialt sällskap av sina döttrar.

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara?
Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar