måndag 6 december 2010

Så här gör du med ett raksår

I dagens inlägg om manlighet har vi på Maziway valt att hjälpa män med frågor som berör första intrycket. För att kunna vara en attraktiv man behöver vi tänka på vilket första intryck vi ger till andra. Vi börjar med raksår vilket är vanligt och alla män känner till problemet.

Ytliga sår:

1) Skölj såret med rent, kallt vatten.

2) Applicera alun eller talkpuder. Alun är ett mineral som säljs i puder- eller stiftform och stoppar blodflödet. Håll alunstiftet på plats i 10 till 20 sekunder, beroende på hur pass ymnigt det blöder. Observera att denna effektiva metod kan vara mycket smärtsam. Ett alternativ är att pudra på en del talkpuder som är kladdigare men inte smärtsam. Har du inte tillgång till alun eller talkpuder får du ta nästa steg istället.

3) Tryck på toalettpapper. Riv av en liten bit och tryck det mot såret i ca 15 sekunder, tills det fäster av sig själv.

4) Vänta några minuter nu.

5) Ta bort toalettpappret. Fukta pappret innan du försiktigt avlägsnar det från såret för att undvika att dra upp såret.


Djupa sår:

De flesta allvarliga raksår får man på halsen, under näsan eller under örsnibbarna. Följande steg inriktar sig på just halssår men kan egentligen tillämpas på alla djupare sår på kroppen.

1) Tryck mot såret. Sätt fingertopparna mot den punkt där blodflödet är som störst. 

2) Om det slutar blöda bör du ändå fortsätta att trycka mot såret i ytterligare 10 minuter. Håll dig alldeles stilla tills blödningen har upphört.

3) Bli inte panikslagen om det inte slutar blöda. Du har antagligen hämmat blodflödet tillräckligt för att hinna gå vidare till nästa steg.

4) Kläm ihop såret. Använd tummen och pekfingret till att klämma ihop huden där det blöder mest. Detta kommer med största sannolikhet att täppa till kärlet och hämma det värsta blodflödet.

5) Lokalisera det blödande kärlet. Om blödningen fortsätter trots att du vidtagit ovanstående åtgärder, använd då en tygbit eller pappersservett för att lokalisera det blödande kärlet. Släpp försiktigt efter med fingret medan du torkar bort blod från såret med tygbiten eller servetten. Kläm ihop det blödande kärlet igen.

6) Tryck över eller under den blödande öppningen. Om det fortfarande blöder mycket, fortsätt då att pressa med fingertopparna mot såret samtidigt som du trycker över eller under den blödande öppningen. På så viss täpper du till blodkärlen. Kom ihåg att om blodet rinner i en jämn ström har du skadat en ven och kan strypa blodflödet genom att trycka ovanför såret. Om blodet pumpar ut har du skadat en artär och kan strypa blodflödet genom att trycka hårt nedanför såret.

7) Uppsök en akutmottagning. Om du blir skjutsad till akutmottagningen, luta då huvudet aningen bakåt. Fortsätt att trycka med fingertopparna mot såret även om blodflödet tycks avta. 

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara?
Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

2 kommentarer: