tisdag 23 november 2010

Rekordmånga kidnappningar av barn i Sverige

1430 barn hade anmälts kidnappade i oktober. Mamman är oftast förövaren. Detta är ett av få brott där kvinnor är överrepresenterade.

Vi tänkte ta upp en fråga som berör många män i Sverige. Det är när de separerar från sin partner och då kidnappas deras barn av mamman. Detta är ett stort problem i Sverige just nu. Allt fler barn rövas bort. I fjol anmäldes rekordmånga barnkidnappningar och hittills i år är det redan ännu fler, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I oktober hade 1430 fall anmälts i Sverige, vilket är fler än dubbelt så många som för tio år sen. Den misstänkta förövaren är oftast barnets mamma.

Kidnappade barn:
År                                                     Anmälningar
2010 (fram till okt)                              1430
2009                                                 1429
2008                                                 1396
2007                                                 1239
1999                                                  762
1995                                                  630

Enligt Maarit Jänterä-Jareborg, professor i internationell privat- och processrätt vid Uppsala universitet, beror det på att betydligt fler kvinnor än män flyttar till Sverige för kärleken. När förhållandet bryts flyttar kvinnan inte sällan tillbaka till hemlandet och tar barnen med sig. Sedan går kvinnan under jorden med barnen.

Detta låter mycket oroande och skapar många sociala problem med barn som växer utan sin pappa. Vi har ju tagit upp frågan om att växa upp utan en god fadersgestalt eller manliga förebilder i tidigare inlägg. Det är trots allt mycket viktigt för ett barn att växa upp med två föräldrar som hjälper med att skapa en trygg och lärande miljö för barnet.
Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

1 kommentar:

  1. Der Sozialdienst hat meine Kinder auch entführt, die Mutter war nur die ausführende Marionette. Das organisiert alles der Sozialdienst in Schweden !!!
    Die sind sehr professinell und mit der Einschüchterungsstrategie gegen die Väter sind sie auch sehr professionell !!!

    SvaraRadera