måndag 29 november 2010

Mannens Överlevnadsguide - 11 enkla steg till manlighet

Idag bjuder vi på två intervjuer med författaren av boken "Mannens Överlevnadsguide", Maziyar Khallagi.

Intervju med förlaget Vulkan

Intervju med nordens största kulturblogg

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara?

Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

tisdag 23 november 2010

Rekordmånga kidnappningar av barn i Sverige

1430 barn hade anmälts kidnappade i oktober. Mamman är oftast förövaren. Detta är ett av få brott där kvinnor är överrepresenterade.

Vi tänkte ta upp en fråga som berör många män i Sverige. Det är när de separerar från sin partner och då kidnappas deras barn av mamman. Detta är ett stort problem i Sverige just nu. Allt fler barn rövas bort. I fjol anmäldes rekordmånga barnkidnappningar och hittills i år är det redan ännu fler, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I oktober hade 1430 fall anmälts i Sverige, vilket är fler än dubbelt så många som för tio år sen. Den misstänkta förövaren är oftast barnets mamma.

Kidnappade barn:
År                                                     Anmälningar
2010 (fram till okt)                              1430
2009                                                 1429
2008                                                 1396
2007                                                 1239
1999                                                  762
1995                                                  630

Enligt Maarit Jänterä-Jareborg, professor i internationell privat- och processrätt vid Uppsala universitet, beror det på att betydligt fler kvinnor än män flyttar till Sverige för kärleken. När förhållandet bryts flyttar kvinnan inte sällan tillbaka till hemlandet och tar barnen med sig. Sedan går kvinnan under jorden med barnen.

Detta låter mycket oroande och skapar många sociala problem med barn som växer utan sin pappa. Vi har ju tagit upp frågan om att växa upp utan en god fadersgestalt eller manliga förebilder i tidigare inlägg. Det är trots allt mycket viktigt för ett barn att växa upp med två föräldrar som hjälper med att skapa en trygg och lärande miljö för barnet.
Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

tisdag 9 november 2010

Ekonomisk analys av bilindustrin

Tänkte hjälpa de läsare som tänkte investera i bilindustrin. Jag har försökt att ta fram faktorer som är värda att tänka på innan du fattar det slutliga beslutet. Bilindustrin är trots allt mycket koncentrerad då 10 globala biltillverkare står för över 77% av världens produktion. Den senaste ekonomiska krisen har lett till stora strukturförändringar inom bilindustrin. Målet är tillväxt i kommande årtionde. Med tanke på behovet av stort startkapital och skalfördelar (inom både produktion och marknadsföring) kommer bilindustrin att koncentreras på de sex största marknaderna: Kina, Japan, Indien, Korea, Västeuropa och slutligen USA.

För att biltillverkarna ska förbli konkurrenskraftiga behöver de konstruera fordon som uppfyller kraven från konsumenterna i både mogna och nya marknader. Biltillverkare kommer att fokusera på mer användarvänliga och billiga bilar som också är de mest tekniskt avancerade. Biltillverkarna kommer att fortsätta att flytta sina produktionsanläggningar från högkostnadsregioner såsom Nordamerika och EU till billigare områden såsom Kina, Indien och Sydamerika.

Det finns två underliggande faktorer bakom denna flytt av tillverkningsfabriker inom bilindustrin. Den första är själva kostnadsfaktorn. Kostnaden för arbetskraft i de nya tillväxtmarknaderna fortsätter att vara en bråkdel av den i de utvecklade regionerna. Den andra faktorn är efterfrågan på bilar. Många lågkostnadsregioner har stor potential för tillväxt. Detta leder naturligtvis till att man får även ner logistikkostnaderna. En utmaning som de kan möta är om de har ekonomiska resurser för att kunna öka kapaciteten på dessa nya marknader. En annan utmaning är känsligheten för att överföra teknologin till lokala tredje part då detta kan resultera i nya billiga konkurrenter. När jag tittar i världsekonomin så ser jag klara tecken på ökade handelsbarriärer mellan olika handelsområden. Att tillverka bilar i ett visst region betyder mindre försäljningskostnader inom det handelsområdet. Det här är några faktorer som biltillverkaren behöver ta hänsyn till vid flytt av sina tillverkningsfabriker.

Högre bränslepriser och oro över den globala uppvärmningen är några andra faktorer som har påverkat bilindustrin. Tillverkarna behöver fatta beslut om de ska satsa på att antingen bli mindre beroende av traditionella fossila bränslen eller ska de satsa på att använda billigare förnybara alternativ. Dessa är viktiga faktorer och tillverkarna förväntas att anpassa sig snabbt till den nya tekniken. Detta leder till stora investeringar inom forskning och utveckling. Jag tror att ”gröna” alternativ kommer att locka alltfler konsumenter i de rikare länderna medan bränslen som etanol kommer att vara eftertraktade i tillväxtländerna.

Sen får man självklart inte bortse ifrån statens roll i bilindustrin. De flesta regeringarna är aktiva aktörer inom bilindustrin. Deras energi- och miljöpolitik påverkar den globala bilindustrin markant.

Vi försöker med jämna mellanrum att ta fram finansiella analyser eller nyheter som kan hjälpa våra läsare att uppfylla sina drömmar. Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

Lista på olämpliga platser att flörta på

Läste en intressant artikel i CNN om platser man inte ska flörta på.


  • Sjukhusets väntrum. Folk är där för att göra tester och hämta testresultat. Ångest är nog inte den känsla du vill associeras till.
  • Gymmet. Visst finns det varma kroppar och minimala kläder där men de flesta vill  bara träna och åka hem sen. Det bästa är nog om du pratar med din flört precis utanför gymmet.
  • En begravning. Inga kommentarer.
  • En anställningsintervju. Vill du flörta, kan du skicka ett mail senare men flörta inte under intervjun.
  • I underklädesavdelningen. Du kan framstå som en konstig person.
  • I toakön. Ingen vill flörta med en full blåsa. Prata istället med henne när din flört är på väg ut från toa. Toakön är dock en bra plats för att komma över sin rädsla för att prata med främlingar.
  • Hos psykologen. Du är där för att få hjälp, inte skapa fler problem.
  • På föräldramöte. Det är inte tillfälle att genera dig eller ditt barn. Vänta åtminstone till slutet av läsåret.
  • På dejt med någon annan. Vänta åtminstone tills du har avslutat kvällen med din dejt om du vill få kontakt med den nya spännande personen.
  • På jobbet. Visst kan du träffa drömpartnern på jobbet men flörtandet får du lämna till efter arbetstiden.

Har du fler platser som du kan tipsa om? Eller en rolig historia att dela med dig om?

Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.

torsdag 4 november 2010

Facebook vet när ditt förhållandet ska ta slut

Vill du veta när du kommer att bli dumpad? Kolla med Facebook.
Läste en intressant artikel om en undersökning som har gjorts i USA om när förhållanden tar slut.
Har du något ämne som du vill att jag ska ta upp här på bloggen eller kanske någon fråga som jag ska besvara? Kom ihåg att besöka vår hemsida http://www.manrorelsen.se/ för att ta del av våra seminarier och föreläsningar. Besök även gärna vår sida på Facebook för intressanta video och artiklar.